• Joel Linnainmaki

230 miljoonaa euroa kulttuuriin, tapahtuma-alan ja urheiluunHallitus julkisti eilen todella tärkeän yli 230 miljoonan euron tukipaketin kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alalle. Tätä on odotettu pitkään!

Nyt vihdoin näiden alojen freelancerit, työntekijät ja yrittäjät saavat helpotusta taloudelliseen ahdinkoon. On helppo kuvitella miten pahasti korona ja sen vuoksi asetetut rajoitukset ovat rokottaneet esimerkiksi tapahtuma-alaa tai artisteja. Monilla tulot ovat pudonneet nollaan.

Kulttuurilla ja urheilulla on itseisarvoa ja monella tapaa ne ovat kannatelleet jaksamistamme läpi harmaan korona-arjen. Samalla kyse on kuitenkin myös kovasta työllisyystoimesta. Yhdessä nämä alat työllistävät tuhansia suomalaisia, eikä meillä ole varaa ajaa heitä työttömyyteen.

Olen todella iloinen ja tyytyväinen päätökseen. Toivottavasti tuki auttaa mahdollisimman montaa ihmistä jotka hankkivat leipänsä näiltä aloilta.

Osana tukipakettia tehdään 85 miljoonan euron tapahtumatakuu, joka mahdollistaa tapahtumien järjestämisen ja niiden suunnittelun myös nykyisen epävarman korona-arjen keskellä. Toivon, että kesä voisi jo olla tapahtumatäytteinen.

Myös kunnissa voidaan tehdä paljon tekoja, jotta kulttuuri- ja urheilutapahtumia päästäisiin järjestämään kestävälle pohjalle. Määräaikaiset vuokranalennukset esimerkiksi urheiluseuroille, realistisen aikataulun antaminen rajoitusten löysäämisestä, rahallinen tuki kesän tapahtumille ja tilojen tarjoaminen koronaturvallisille tapahtumille kesällä olisivat kaikki hyviä askeleita.

Lopuksi on hyvä todeta tarinan opetus: ratkaiseva tekijä oli alan ihmisten äänten kuuluminen. Ongelmat tuotiin esiin ja niitä pidettiin esillä kunnes viesti meni läpi. Asioihin voi vaikuttaa sinnikkyydellä ja yhdessä muiden kanssa tekemällä. Kiitos kaikille jotka nostivat kulttuuri-, tapahtuma- ja urheilualan ahdinkoa esille!