• Joel Linnainmaki

Kiusaamisvilkku koulujen pihoille – ja puhelimeen?


Koulukiusaaminen ja kouluväkivalta ovat pirullisia ongelmia, jotka toistuvat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Entisenä kiusattuna asia on itselleni tärkeä. Kiusaaminen on aina koko yhteisöä tai laajempaa ryhmää koskettava ilmiö, johon liittyy vallan tavoittelu. Kiusaajalla voi olla apureita tai kannustajia ja toisaalta uhrilla voi olla puolustajia. Usein kiusaaminen myös edellyttää muun ryhmän passiivisuutta. Kiusaaminen ei lopu, jos siihen ei puututa.


Nämä ongelmat tiedostetaan, niitä tutkitaan, niistä puhutaan ja usein silti niistä ei täysin päästä eroon. Osa syynä on se, etteivät aikuiset havaitse kiusaamista tai kuule siitä kuin vasta myöhemmin. On vaikea puuttua sellaiseen, mistä ei tiedä.


Valtaosa koulukiusaamisesta tapahtuu välitunneilla. Nyt Seinäjoella on otettu käyttöön kekseliäs idea ongelman ratkaisemiseksi: kiusaamisvilkku. Seinäjoen Törnävän alakoulussa on kokeiltu kiusaamisvilkkujen asentamista koulujen pihoille. Vilkku on hälytysnappi, jota oppilas voi painaa, jos hän huomaa kiusaamista, uhkaavia tai pelottavia tilanteita tai väkivaltaa välitunneilla. Ideana on kiinnittää aikuisten huomio nopeasti tilanteeseen. Koulukiusaamista tapahtuu välituntien ulkopuolellakin. Kiusaamisvilkulla ei korvata muuta kiusaamisen vastaista työtä.


Myös Helsingissä suunnitellaan kiusaamisvilkkujen asentamista koulujen pihoille ja idean kokeilemista Alviina Alametsän (Vihr.) aloitteesta. Helsingissä ideaa on perusteltu sillä, että kiusaamisvilkku olisi käytännön työkalu kiusaamiseen puuttumiseksi. Lisäksi idean on arvioitu olevan kustannustehokas.


Kannatan kiusaamisvilkun kokeilemista myös Vantaalla. Idea on yksinkertainen, kustannustehokas ja sitä voi jatkotyöstää vielä paremmaksi. Itselleni tuli mieleen, että ehkä meillä koronavilkun ohella voisi jatkossa olla myös kiusaamisvilkku applikaatio puhelimessa? Tämä takaisi oppilaiden (tai aikuisten!) mahdollisuuden ilmoittaa kiusaamisesta nimettömästi, jolloin henkilö ei todennäköisesti itse joudu kiusatuksi. Tämä voisi myös helpottaa esimerkiksi somessa tapahtuvasta kiusaamisesta ilmoittamista. Ideaa voisi soveltaa myös muualla kuin kouluissa, esimerkiksi työpaikoilla.


Tulen jättämään valtuustoaloitteen kiusaamisvilkkujen pilotoimisesta Vantaalla heti uuden valtuuston kokoontuessa syksyn alussa, mikäli tulen valituksi jatkokaudelle.