• Joel Linnainmaki

Kuukautisköyhyys ei ole naurun asiaPohditaan hetki kuukautisköyhyyttä. Asia, josta en ole pätevä kertomaan parhaimmalla tavalla, mutta josta sitä suuremmalla syyllä haluan puhua ja koen, että on pakkokin pitää asiaa esillä. Kuukautisköyhyys viittaa siihen, että kuukautissuojiin voi kulua merkittävä määrä rahaa vähävaraisten ihmisten kuukausibudjetista. Kyselyissä osa vastaajista on esimerkiksi sanonut joutuvansa miettimään riittääkö rahat ruokaan vai kuukautissuojiin? Tämähän on tietysti törkeää sen vuoksi, että kyse on välttämättömästä terveystuotteesta, ei mistään vapaaehtoisesta luksuksesta.


Jos jonkun viikkobudjetti on esimerkiksi 20 euroa ja kuukautisiin kuluu 5 euroa, summa on neljäsosa budjetista. Kuukautisköyhyys on siis aito ongelma monille vähävaraisille mutta miten se korjataan?


Ajattelin alun perin, että tehokkain ja yksinkertaisin tapa korjata ongelma olisi alentaa kuukautissuojien arvonlisäveroa 24 prosentista 10 prosenttiin. Eli eduskunta päättäisi arvonlisäveron alentamisesta. Olen edelleen tätä mieltä, MUTTA.

Se syy miksi haluan nyt puhua tästä asiasta ja miksi ajattelen, että kunnissa voidaan myös tehdä muutosta sillä välin kun eduskunta ei toimi, on se keskustelu, jota Helsingin valtuustossa käytiin kuukautisköyhyydestä tällä viikolla.


Helsingissä Vihreiden valtuutetut Amanda Pasanen, Fatim Diarra ja Alviina Alametsä tekivät aloitteen kuukautissuojien jakamisesta vähävaraisille.


Keskustelussa kuultiin kuitenkin täysin toisesta maailmasta olevia argumentteja ja näkemyksiä miksi tämä asia ei olisi tärkeä tai miksi mitään ei tarvitse tehdä.


Kokoomuslainen valtuutettu syytti aloitetta ”viherajattelun” edistämisestä ja ehdotti, että tämän sijaan "kouluissa voitaisiin alkaa opettamaan miten vanhoista t-paidoista voi tehdä ".


Politiikassa asioista voi olla perustellusti eri mieltä. Se tekee keskustelulle myös hyvää. Mutta ikinä ei pitäisi sekoittaa aloitteen vastustamista itse ongelman kieltämiseen ja sille naureskeluun. Se on politiikkaa pahimmillaan. Kuukautisköyhyys on oikea ongelma, joka koskettaa monia tyttöjä ja naisia. Eikä heidän kustannuksellaan pitäisi heittää huonoja vitsejä vaan miettiä miten ongelma parhaalla tavalla ratkaistaan.


Tästä suivaantuneena aion jättää Vantaalla vastaavan aloitteen kuukautisköyhyyden torjumiseksi, mikäli tulen valituksi jatkokaudelle.


Ja ainiin! Helsingin valtuuston enemmistö päätti kannattaa aloitetta ja siitä on nyt tulossa todellisuutta. Todella hieno juttu!