• Joel Linnainmaki

Miksi neuvolaan ei pääse ja miten tilanne korjataan?Neuvola-aikojen ajanvaraus on syystä herättänyt monessa perheessä kysymyksiä ja huolta. Neuvola-aikoja ei tällä hetkellä voi varata 2, 3 ja 5-vuotiaille ja myös muiden ikäryhmien aikoja on jouduttu perumaan. Vaarana on, että lasten ongelmia ei havaita ajoissa, tai perhe jää ilman sellaista tukea, jota oltaisiin voitu normaalisti antaa.


Mistä on kyse?


Neuvolat ovat tällä hetkellä tukossa terveydenhoitajapulan vuoksi. Kyse ei ole vain koronan aiheuttamista kiireistä, vaan useamman syyn summasta.


1. Työmäärä neuvoloissa on lisääntynyt syntyvyyden noustessa, sekä koronasta johtuvista perheiden kasvaneista palvelutarpeista.


2. Neuvoloiden terveydenhoitajia on ollut siirrettynä väliaikaisesti muihin tehtäviin koronan vuoksi (mm. tartuntojenjäljitys ja rokotustoiminta).


3. Kaupunki ei ole saanut palkattua terveydenhoitajia kaikkiin avoimiin tehtäviin. Tähän on monta syytä: Vantaa maksaa ensinnäkin verrokkikaupunkeja alhaisempaa palkkaa, joten moni terveydenhoitaja on äänestänyt jaloillaan menemällä töihin muualle. Tilannetta on myös vaikeuttanut kaupungin siirtyminen yleistyöaikaan ja tähän sisältynyt ruokailun siirtyminen tapahtuvaksi omalla ajalla. Toisin sanoen terveydenhoitajien työehtoja on heikennetty.


Tilanne on hyvin huolestuttava. Neuvola ovat lakisääteinen peruspalvelu, joka tukee perheiden hyvinvointia ja jaksamista. Neuvola on myös lasten hyvinvoinnin ensimmäinen turvaverkko: monta ongelmaa voidaan ratkoa helpommin havaitsemalla ne hyvissä ajoin, sen sijaan, että tilanteiden annetaan pahentua.


Mitä asialle pitäisi tehdä?

Alkuun on hyvä todeta, että neuvoloiden jonoa puretaan jo koko ajan. Tilanne on menossa parempaan suuntaan, mutta liian hitaasti. Ratkaisun avain on mielestäni faktojen tunnistamisessa: terveydenhoitajista on pulaa ja kilpailu työntekijöistä on kovaa kuntien kesken. Työntekijöiden etuihin haetaan jo Vantaalla ratkaisua yhdessä työntekijöiden kanssa, mutta ne eivät yksissään riitä. Kokonaisuus ratkaisee: kilpailukykyinen palkkaus ja edut, kannustava työilmapiiri, hyvä johtaminen, sekä mahdollisuus antaa avointa ja rehellistä palautetta, joka myös otetaan huomioon. Nämä asiat painoivat ratkoessa lastensuojelun työntekijäpulaa ja samat opit ovat myös nyt syytä pitää mielessä.


Akuuttiin tilanteeseen voidaan saada helpotusta houkuttelemalla terveydenhoitajia palkan tai etujen parannuksilla, mutta pidemmällä aikavälillä tilanne helpottaa vain, jos myös muut tekijät ovat hyvällä tolalla. Meillä on kaikki edellytykset laittaa neuvolatoiminta kuntoon ja purkaa jonot, mutta se vaatii yhteistä tahtotilaa resurssitarpeesta, sekä ongelmien tunnistamista. Toivottavasti tähän löytyy rohkeutta.