• Joel Linnainmaki

Onnea valmistuneille!


Hyvä uusi ylioppilas, ammatti- ja korkeakoulusta valmistunut tai pian valmistuva.


Tämä kirjoitus on sinulle. Paljon onnea hienosta saavutuksestasi. Se oli varmasti kovan työn tulos ja vieläpä erityisen vaikeana ja poikkeuksellisena aikana. Tänään on hieno päivä juhlia valmistumista, elämää ja tulevaisuutta. Sellaisia juhlia ei ikinä ole liikaa.


En ala opastamaan tai opettamaan sinua, en olisi siihen pätevä. Muistutan vain, että kaikesta selviää, vaikkei aina siltä tuntuisikaan ja että Samuli Putron sanoin "elämä on juhla." Neuvomisen sijaan haluan jakaa kanssasi kirjoituksen, johon olen itse aika ajoin palannut ja josta olen kokenut saavani viisautta vaikeinakin aikoina. Tee sillä kuten haluat, koe se omalla tavallasi. Onnea vielä kerran. Malja elämämme rikkaudelle!


---

Hyvästä ja pahasta


Ja eräs kaupungin vanhimmista sanoi: Puhu meille Hyvästä ja Pahasta.

Ja hän vastasi: Minä voin puhua siitä, mikä on hyvää sydämissänne mutta en voi puhua pahasta.

Sillä mitä on paha muuta kuin hyvää, jota sen oma nälkä ja jano kalvaa.

Totisesti kun hyvä on nälkäinen, hakee se ruokaa pimeistäkin luolista ja kun se on janoinen, juo myös seisovaa vettä.


Te olette hyviä, kun olette sopusoinnussa itsenne kanssa. Mutta vaikkakaan ette ole sopusoinnussa, ette sittenkään ole pahoja.

Sillä jaettu maja ei ole varkaitten pesä; se on ainoastaan jaettu maja.

Ja laiva ilman peräsintä voi ajelehtia vailla määrää vaarallisten karien ohi kuitenkaan uppoamatta.

Te olette hyviä kun te yritätte antaa muille omasta itsestänne.

Kuitenkaan te ette ole pahoja, vaikkakin etsitte omaa voittoanne.

Sillä kun te etsitte voittoa, olette kuin juuri, mikä ilmeytyy maahan ja imee maan rintaa.

Hedelmä ei voi sanoa juurelle: "Ole kuin minä, kypsä ja täysinäinen ja anna muille runsaudestasi." Sillä hedelmä on luotu antamaan samoin kuin juuri vastaanottamaan.

Te olette hyviä silloin, kun olette täysin valveilla puheissanne. Te ette kuitenkaan ole pahoja, vaikkakin nukutte sillä aikaa kun kielenne kompastelee ilman päämäärää. Sillä vieläpä kompastuva puhe voi vahvistaa heikkoa kieltä. Te olette hyviä, kun kuljette kohti päämääräänne horjumatta ja rohkein askelin. Te ette ole pahoja, vaikkapa vaellatte ontuen.

Sillä ontuvatkaan eivät kulje taaksepäin. Mutta te, jotka olette vahvoja ja nopeita, älkää ontuko raajarikkoisen edessä pitäen sitä ystävällisyyteenä.


Te olette hyviä lukemattomin eri tavoin ettekä te ole pahoja, vaikkapa te ette ole hyviä.

Te olette ainoastaan vetelehtijöitä ja laiskureita.

Sääli, ettei hirvi voi opettaa kyyhkysille nopeutta.


Teidän hyvyytenne ilmenee teidän kaipuussanne toteuttaa oma jättiläismäinen minänne: ja tämä kaipuu on kaikissa teissä. Mutta joissakin teistä tämä kaipuu on niin kuin virta, joka kohitsee voimakkaasti kulkiessaan merta kohti kuljettaen muassaan vuorten salaisuudet ja metsän laulut.

Ja toisissa se on tasainen virta, joka kadottaa itsensä mutkitellessaan ja saapuu hidastellen rannalle. Joka kaipaa paljon, hänen ei tule sanoa toiselle, joka kaipaa vain vähän: "Miksikä sinä olet hidas ja empivä?" - Kahlil Gibran, Profeetta, suom. Annikki Setälä