• Joel Linnainmaki

Tulevan valtuuston työlistalle tulevat heti mielenterveys, perheneuvola ja omaishoitajien palkkiotPolitiikka näyttää usein mediassa ja somessa nykyään huutokilpailulta tai joukkotappelulta. Monelle voi tulla vaikutelma, että nopein tai vihaisin saa asiansa läpi.


Oma kokemukseni on päinvastainen. Usein politiikka on kuin taimien istuttamista. Uutta ideaa tai aloitetta saa harvoin heti läpi. Asioiden juurtuminen vie aikaa ja vaatii paljon vaivaa ja peräänkatsomista, joskus vuosien ajan. Muutos vaatii pitkäjänteisyyttä, neuvottelukykyä ja eteenpäinkatsomista.


Eilinen sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous oli tästä hyvä esimerkki. Hyväksyimme kokouksessa Tikkurilan Jokiniemen uuden hyvointikeskuksen tarveselvityksen ja ohjeistimme ensi vuoden talousarvion laadintaa.


Lautakunta päätti yksimielisesti kiinnittää virkakunnan erityistä huomiota koronapandemian aikana syntyneeseen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvelkaan. Edellytimme, että lautakunnalle on annettava heti uuden valtuustokauden alussa selvitys siitä, miten koronan aiheuttama hoito-, hoiva- ja muu palveluvelka saadaan kurottua kiinni. Selvitykseen tulee sisältyä myös arvio lisärahoituksesta, jolla toimenpiteitä voidaan käynnistää syksyllä 2021.


Lisäksi ohjeistimme kiinnittämään ensi vuoden talousarvion valmistelussa erityistä huomiota henkilöstön saatavuuteen ja pysyvyyteen, lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin, perheneuvolan jonotilanteeseen, terveyskeskuksen ja hammashoidon jonoihin sekä omaishoitajien palkkioperusteisiin.


Käytin oman puheenvuoroni Vihreän ryhmän puolesta. Toivoin lisäresursseja erityisesti kolmeen huoleen vastaamiseksi.


1.) Nuorten mielenterveyspalveluiden jonojen purkaminen ja uuden nuortenkeskus Nupin perustaminen länsi-Vantaalle.


2.) Perheneuvoloihin pääsyn helpottaminen, joka ennaltaehkäisisi monen perheen ongelmien syventymistä ja helpottaisi lastensuojelun kuormaa.


3.) Omaishoitajien palkkioiden korjaaminen palauttamalla ylin maksuluokka takaisin.


Mikään näistä asioista ei tullut eilen illalla valmiiksi, mutta monta asiaa on taas istutettu kasvamaan. Mahdollisuudet muutokseen syksyllä ovat nyt hyvät koska lautakunta pystyi päättämään asioista yksimielisesti, puoluerajat ylittäen.


Lisäksi päätimme Tikkurilan uuden hyvinvointikeskuksen tarvesuunnitelmasta. Hyvinvointikeskus korvaisi Tikkurilan nykyisen huonokuntoisen terveyskeskuksen, joka on tullut elinkaarensa päähän. Asiasta on puhuttu jo vuosien ajan, eikä vieläkään tullut valmista. Hyvinvointikeskus voi avata ovensa aikaisintaan vuosien päästä, toivottavasti kuitenkin 2020-luvulla.


Tästä klikkaamalla pääset lautakunnan päätöksiin.