• Joel Linnainmaki

Valtuustoaloite: Koronakaveri toimintaa VantaalleKaupunginvaltuusto kävi maanantaina läpi Vantaan hyvinvointikertomusta. Kiinnostava paperi. Esiin nousi erityisesti ennestään huonovointisten ihmisten ahdinko korona-aikana, pienituloisten haavoittuva asema, sekä tyttöjen ja maahanmuuttajataustaisten ihmisten vaikeat tilanteet. Tyttöjen mielenterveysongelmat ovat rajussa kasvussa, eivätkä nykyiset mielenterveyspalvelut riitä vastaamaan kysyntään. Nostimme tätä valtuustokollega Eve Rämön kanssa esille jo joulukuussa pyytämällä kaupunkia laatimaan suunnitelman mielenterveyspalvelujen jonojen purkamiseksi.


Jätin maanantain kokouksessa myös aloitteen yksinäisyyden karkottamiseksi. Punaisen Ristin tutkimuksen mukaan jo joka kolmas meistä suomalaisista kokee yksinäisyyttä. Pandemia on lisännyt yksinäisyyttä hälyyttävästi. Kyseessä on hyvinvointi- ja terveysriski. On tärkeää osoittaa, ettei kukaan joudu olemaan yksin. Aloitteella ehdotin, että kaupnki käynnistäisi koronakaveri toiminnan. Kyse on siis siitä, että yksinäisille tarjottaisiin keskusteluseuraa esimerkiksi vapaaehtoisvoimin. Pieni juttu, mutta luulen, että tällä voisi olla suuri merkitys monelle yksinäiselle nuorelle ja vanhukselle. Aloitteen allekirjoitti lisäkseni 18 muuta valtuutettua neljästä eri puolueesta. Kiitos heille!


Alla aloitteen teksti kokonaisuudessaan.


-----

Valtuustoaloite: Koronakaveritoimintaa Vantaalle – keskusteluseuraa yksinäisille

kaupunkilaisille

Yksinäisyyden kokemus on yleistä ja se voi olla hyvinvoinnille vaarallista. Koronapandemia on osaltaan lisännyt yksinäisyyden kokemuksia. Suomen Punaisen Ristin (SPR) teettämän tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä, kun aiemmin yksinäiseksi itsensä koki joka viides. Yksinäisyys on lisääntynyt eniten yli 65-vuotiailla, nuorilla, yksin asuvilla, pienituloisilla ja työelämän ulkopuolella olevilla.


Yksinäisyys voi johtaa pitkäkestoisiin hyvinvoinnin ongelmiin altistamalla mielenterveyden ja jaksamisen häiriöille, sekä sairauksille. Yksinäisyys voi myös osaltaan syrjäyttää ihmistä yhteiskunnasta ja johtaa tätä kautta syrjäytymiseen.


Tilanne on mennyt korona-aikana hälyttävään suuntana. tarjoamat tukipalvelut ja vapaaehtoistoiminta eivät enää riitä vastaamaan nyt jo kolmasosan suomalaisista kokemaan yksinäisyyteen. Tarvitaan siis uusia toimia, ideoita ja auttavia käsiä.


Yllä olevan johdosta me allekirjoitetut valtuutetut esitämme että


1.) Kaupunki käynnistää koronakaveritoiminnan Vantaalla. Toiminta tarjoaisi keskusteluseuraa yksinäisille kaupunkilaisille.


2.) Kaupunki selvittää millä keinoin se parhaiten voisi tarjota lisätukea kolmannen sektorin toimijoille yksinäisyyden torjumiseksi.


3.) Kaupunki huomioi yksinäisyyden torjunnan viestinnässään ja tehostaa palveluihin ohjausta.